L’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran és l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran.

La missió dels Ateneus Cooperatius és visibilitzar l’economia social i cooperativa, fomentar la creació de noves empreses de l’economia social i generar riquesa i ocupació de qualitat als territoris. En concret, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran té per objectiu donar suport a la creació de 15 empreses de l’economia social i cooperativa, promoure 20 insercions en empreses de l’economia social i atendre a 500 persones.

La visió dels Ateneus Cooperatius és esdevenir un espai de referència al territori i la porta d’entrada de tots els recursos de l’economia social, que es caracteritzi per oferir un servei de qualitat, útil i pràctic.

L’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Ara neix amb un pressupost de 215.000 euros. La gestió de l’ateneu anirà a càrrec de l’agrupació formada pels 6 Consells Comarcals de l’Alt Pirineu i el Conselh Generau d’Aran, que va resultar elegida en el concurs convocat per la Generalitat a finals de novembre de 2016.

Els ateneus cooperatius funcionaran a partir de sis grans eixos de treball:

a) Diagnosi i visibilització de l’economia social i cooperativa al territori.

b) Accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives i societats laborals i inserció laboral en empreses de l’economia social i cooperativa.

c) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals dirigida a les associacions i SCP.

d) Promoció de la fórmula cooperativa i les societats laborals per a la continuïtat d’empreses o entitats properes al tancament d’activitat.

e) Actuacions per conèixer i aprendre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior o universitaris.

f) Facilitar eines, recursos i suport necessari per a la creació i transformació en cooperatives i societats laborals destinat a prescriptors i professionals de l’àmbit de les assessories i gestories.